Tør aldrig dit vasketøj i soveværelset, da en del af fugten optages af dynen og puden!

Gode råd

Det er vigtigt, at du tænker over, hvilke behov du har. Skal dynen bruges om sommeren eller vinteren, sover du for åbent vindue, og er din madras meget isolerende eller bliver den luftet nedenfra. Vi hører alt for ofte, at folk har købt en dyne, der er for varm. Sover man for varmt, er der risiko for at man får ødelagt den dybe søvn.

Dernæst er det vigtig at dynen mindst er 30 cm længere end dig, og skal på samme måde være mindst 30 cm bredere end dit brystmål. Det er også blevet meget populært at sove med amerikanske dobbeltdyner, i det tilfælde skal dobbeltdynen være mindst lige så bred som sengen. Og en dobbeltdyne er kun en god idé, hvis både du og din partner har samme behov. Det dur ikke hvis du fryser og din partner sveder.

Når du så skal vælge komforten af din dyne, skal du kigge på bæreevnen. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder at fyldet er let, luftigt og isolerer godt, fordi det indeholder mere luft. Det er luften i fyldet, der holder kulden ude. Jo dårligere kvalitet dun og jo flere fjer, der er i dynen, jo lavere er også bære- og isoleringsevnen. Dun fra edderfugle har generelt den højeste isoleringsevne, dernæst kommer gåsedun og til sidst andedun. Men kig på deklarationen – for andedun med bæreevne over 10, er bedre kvalitet end gåsedun med bæreevne 8.

Til sidst kan du få hjælp fra de forskellige mærkninger dynen har. Kig efter om dynen er produceret i Danmark. Vil man være sikker på at produktet ikke indeholder restkemikalier, skal den være mærket med Økotex standarden. Er du allergisk overfor støvmider, skal du holde øje med om dynen er mærket med NoMite logoet. NoMite sikrer at der ikke kan komme støvmider ind i produktet. For at sikre at dunene er vasket og tørret efter strenge internationale regler der eliminere mikroorganismer og virus, skal du holde øje med om produktet er mærket med Downafresh mærket.